Er kan meer dan je denkt met lingerie!

Er kan meer dan je denkt met lingerie!

Aan de telefoon hoor ik de aarzeling in zijn stem: “Mijn vrouw is jaren geleden geopereerd aan haar borst, er is een stukje uit gehaald. Gelukkig is alles nu goed. Maar sindsdien trekt altijd haar kleding scheef. En daar wordt ze onzeker van. Nu hoorde ik over jullie en ik vroeg me af, zou je wat voor haar kunnen betekenen?”

Bijna elke week krijgen we deze vraag, Wat kan er na een borstsparende operatie nog? Want bij een borstsparende operatie blijft helaas lang niet altijd de hele borst gespaard. Afhankelijk van wat nodig is, wordt soms een flink stuk uit de borst gehaald. Waardoor de ene borst uiteindelijk (veel) kleiner is dan de andere. Dat verschil kan ook jaren later nog ontstaan, als het borstweefsel slapper wordt.

En waar je aan de ene kant dan opgelucht bent dat je borst min of meer is gespaard, kun je aan de andere kant toch onzeker worden van het verschil. Je beha zit immers niet meer fijn en je kleding trekt scheef.

Gelukkig kunnen wij echt wat doen in dit soort situaties! We hebben keuze uit heel veel verschillende ‘schaaltjes’, gemaakt van zachte, huidvriendelijke siliconen. Deze schaaltjes zijn zó zacht en flexibel dat ze precies dát aanvullen wat mist.

Met de man en zijn vrouw maak ik een afspraak. Wat schuchter komen ze binnen maar met een kopje koffie erbij komt er ontspanning. En als we gaan passen, zie ik gaandeweg de opluchting komen. We vinden goed passende, mooie beha’s. En we vinden een schaaltje in het juiste model en de juiste maat. En kijk: als ze haar blouse aantrekt, dan is het helemaal symmetrisch. Er is niets meer dat scheef trekt. Over haar gezicht een blijde lach. En ik zie ook bij hem opluchting. Want het had ze moeite gekost om na zoveel jaren de vraag te stellen: “Wat kan er nog?” Maar het antwoord staat voor hem: “Nu kan ik eindelijk weer eens een strak truitje aan!”. Tja, daar heb ik niets meer aan toe te voegen. En na de administratieve afhandeling, lopen ze hand in hand de praktijk uit – op weg naar de kledingwinkel!

Terug naar blog

Reactie plaatsen